פתח דבר

מטרתו העיקרית של ספר זה היא להקנות בשיטתיות ידע בסיסי בשפת התכנות פייתון. רוב הספר עוסק בנושאים יסודיים ברמת מתחילים בשפה. 

הספר מיועד לכל המעוניינות והמעוניינים בידע בסיסי בשפה. עם זאת בכתיבתו ניתנה הדעת בייחוד על למידת השפה באוניברסיטאות ובמכללות. 

לספר הקדמה, אחד עשר פרקים, ושמונה נספחים. העיון בהקדמה ובפרקים צריך להיות רציף, כיוון שכל פרק נסמך על קודמיו. 

הספר אינו מניח שיש לקוראות ולקוראים בו ידע קודם בתכנות. בה בעת הבנתו מחייבת ידע בסיסי בתפעול מחשב וכן התקנת סביבת פיתוח בפייתון. הרצת הקוד המופיע בספר נבדקה בשתי סביבות: IDLE 3.8 ו-Anaconda Spyder 3. עם זאת הרצתו בסביבות פיתוח אחרות אינה צפויה לעורר קשיים. 

לרשות המעוניינים להרחיב את ידיעותיהם בפייתון עומדת ספרות לועזית רחבה. אציין כאן שני ספרים מצוינים. ספרו של מארק לוץ הוא ככל שידיעתי מגעת הספר המקיף ביותר על אודות תכנות בפייתון: 

מומלץ מאוד לעיין גם בספרו של אל סווייגרט:

ספרו של סווייגרט מקיף פחות מספרו של לוץ, אך מותאם יותר ממנו למעוניינים במבוא מעשי לשפה. 

הערה אחרונה נוגעת לעברית. ככלל נצמדתי למינוח עברי. בכל פעם שהשתמשתי במונח טכני לראשונה, השתדלתי לתת גם את המונח הלועזי. במקרים אחדים בחרתי להשתמש במונחים לועזיים, כיוון שלא הייתי מודע לקיומם של מונחים עבריים מתאימים. בכמה מקרים בחרתי להשתמש במונחים לועזיים על אף שיש להם תרגומים עבריים. כך למשל השתמשתי במונח אובייקט ולא במונח עצם, ובמונח אינדקס ולא במונח מציין. נהגתי באופן זה כיוון שככל שהבנתי מגעת, השימוש במונחים העבריים לא השתרש בקרב מתכנתות ומתכנתים ואיני רואה בספר זה אמצעי לחינוכם מבחינה זו. בנוסף השתמשתי במונח פונקציה ולא במונחים פעולה, שיטה וכדומה. עשיתי זאת כיוון שספר זה אינו נכנס לעובי הקורה בכל הנוגע להבחנה בין סוגים של procedures ובייחוד אינו עוסק בתכנות מונחה עצמים בפייתון. 


תודות: אני מוקיר תודה להילה מושיוב ולרועי כנעני על הערותיהם לטיוטה של ספר זה. 

עפר אליאור, ofer.elior@gmail.com  

הוראות המופיעות בגוף של מבנה while ומתבצעות כל עוד תנאי הלולאה מתקיים צריכות להיות מוזזות ימינה ביחס לשורה הראשונה במבנה. הקוד התקין:

age = input(‘Insert age; -1 to stop: ‘)

while age != ‘-1’:

    print(age)

    age = input(‘Insert age; -1 to stop: ‘)